Koszyk  

Brak produktów

Wysyłka 0,00 zł
Całkowity 0,00 zł

Koszyk Logowanie

Nowości

Brak nowych produktów na tę chwilę




eBiuletyn-Newsletter

 




WODA, KTÓRA ODKWASZA

 

 Jakie są parametry żywej wody?
 
Ludzie od dawna szukają sposobu na przedłużenie życia. Ostatnio naukowcy rozpoczęli badania wśród ludzi, którzy cieszą się długowiecznością. Na świecie jest niewiele terenów zamieszkanych przez takich właśnie ludzi. Są to np. wysokogórskie tereny Tybetu, Andów i Kaukazu oraz rejon wysp Japonii. Wyniki wieloletnich badań jasno wskazują, że przyczyną tej długowieczności jest WODA. Woda, którą piją mieszkańcy tych rejonów jest bardzo podobna do płynu międzykomórkowego w naszym organizmie oraz krwi, natomiast zasadniczo różni się od wody, którą my pijemy na co dzień.
Woda powinna mieć odpowiednie parametry, są to:
 pH
 REDOX
 Napięcie Powierzchniowe
 Struktura
 Temperatura
 Mineralizacja
 
A poniżej znajduje się to czego w wodzie nie powinno być:
skażenie bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami, substancjami chemicznymi i metalami ciężkimi.
 
Właściwe pH
   Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, musi w nim być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa (homeostaza). pH naszej krwi wynosi 7,35-7,45. Niestety, ponieważ nasza codzienna dieta jest bardzo bogata w produkty kwasotwórcze, organizm musi stale walczyć o utrzymanie odpowiedniego pH. Powstaje pytanie: po co? Dzieje się tak dlatego, ponieważ nasz organizm stara się nie dopuścić, by pH naszej krwi obniżyło się. Kiedy pH krwi spada z poziomu 7,4 do 7,1 następuje niewydolność krążeniowa, a co za tym idzie śmierć organizmu. Zakwaszenie krwi powoduje niedotlenienie organizmu, ponieważ krew nie niesie tlenu w takim stopniu jak przy zachowanej równowadze kwasowo-zasadowej.
 
Jak już wspomniano, nasza dieta obfituje w produkty kwasotwórcze (jest to np. kawa, herbata, cukier, soki, woda gazowana, mięso, ryby, jaja, żywność typu fast food, itp.) dlatego niezmiernie ważne jest aby uzupełnić ją w wodę o odpowiednim pH – minimum 7,4. Im wyższe pH wody, którą pijemy, tym bardziej przyczynia sie ona do wyrównania homeostazy w organizmie. Niestety na polskim rynku brakuje wody, która miałaby przynajmniej minimalne dla zdrowia naszego organizmu pH – 7,4. 


 

Potencjał REDOX

   W badaniach Instytutu Wody w Tokio okazało się, że wspólnym mianownikiem dla wszystkich cudownych miejsc z wodami uzdrawiającymi jest aktywny wodór, który ma zdolność redukcji wolnych rodników. Dotychczas nie zwracano uwagi na coś takiego jak potencjał REDOX (ORP) w wodzie do picia. REDOX to międzynarodowa nazwa dla potencjału regenerująco-utleniającego wody (i innych płynów). Im niższy wskaźnik REDOX (minusowy), tym większe właściwości regenerujące. Im wyższy wskaźnik (dodatni), tym właściwości wody sa bardziej utleniające. Do zbadania tego potencjału służy miernik ORP (oxidation reduction potential). Nie każda woda jest wodą zdrową! Nawet te reklamowane jako czyste...

Ogólnodostępne wody butelkowe są przeważnie utleniaczami. Kiedy woda jest naładowana dodatnio, to przed wchłonięciem do komórki musi zostać przerobiona na minus.
   Woda o właściwościach utleniających sprzyja
 powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Ich powstawaniu sprzyjają także zła dieta, stres, pestycydy, zanieczyszczenia środowiska, radiacja, promieniowanie sprzętu elektronicznego, itp. Wolne rodniki są to niestabilne cząsteczki atakujące komórki naszego organizmu. Krążą one po naszym organizmie w poszukiwaniu elektronu, którego im brakuje, aby mogły stać się cząsteczkami stabilnymi. Silne obciążenie wolnymi rodnikami powoduje nie tylko przedwczesne starzenie się organizmu, ale także prowadzi do wielu chorób (w tym nowotworowych). Powszechnie stosowaną bronią przeciwko wolnym
rodnikom są antyoksydanty (przeciwutleniacze). Są to np. witaminy A, E czy C lub pierwiastki takie jak selen i cynk. Niestety, oddając elektrony wolnym rodnikom, witaminy i pierwiastki same się nimi stają – w ten sposób łańcuch nigdy nie zostaje przerwany i niezbędna jest ciągła suplementacja.

 

Napięcie powierzchniowe wody

    Napięcie powierzchniowe płynów, które pijemy wpływa na zdolność naszych komórek do absorpcji wody. Napięcie powierzchniowe błony komórkowej erytrocytów wynosi 43dyn/cm2. Składa się ona m.in. z lipidów. Należy o tym pamiętać przy wyborze wody do picia, ponieważ jeżeli napięcie powierzchniowe jest wyższe, warstwa tłuszczu w błonie komórkowej nie pozwoli na pobranie wody z płynu międzykomórkowego.

    Ze zjawiskiem napięcia powierzchniowego stykamy się codziennie przy myciu naczyń. Myjąc tłuste naczynia zimną wodą, która ma wysokie napięcie powierzchniowe, nie uzyskujemy żadnego efektu. Natomiast myjąc te same naczynia w ciepłej wodzie o niskim napięciu powierzchniowym, tłuszcz natychmiast znika. Ponadto, wysokie napięcie powierzchniowe wpływa na rozpuszczalność składników odżywczych. 

 

 

Struktura wody   

   Woda znajdująca się w naszym organizmie jest wodą strukturalną. Woda ta zawiera w sobie informację. Pod wpływem tej informacji cząsteczki wody układają się w klastry, tworząc kryształy. Informacja ta może być pozytywna lub negatywna, przez co odpowiednio wpływa na nasz organizm. Przy temperaturze 0oC woda traci informację w niej zawartą. Japoński uczony, Masaru Emoto, udowodnił, że każda woda zawiera w sobie informację, a w zależności od tego czy jest ona pozytywna czy negatywna – rewitalizujemy lub niszczymy nasze zdrowie. Picie wody strukturalnej pozwala na wzmocnienie struktury wody w naszym organizmie.


    Masaru jako pierwszemu udało się doświadczalnie potwierdzić możliwość energetyzowania tzw. "materii nieożywionej" za pomocą naszych myśli. Wszystko jest wibracją, energia jest wibracją. Czym jest wibracja? Wibracja jest życiem. Tak twierdzi japoński badacz. To twierdzenie popiera powtarzalnymi doświadczeniami, związanymi ze sposobem krystalizacji próbek wody. Wykonał on szereg eksperymentów, które przeprowadzał wraz ze swoim zespołem badawczym. Rezultaty jego doświadczeń są zdumiewające, wręcz niewiarygodne. Próbki wody poddane wcześniej pozytywnym słowom lub myślom krystalizują zdecydowanie inaczej (wykazują niezwykłe piękno form) od tych, które poddane zostały myśleniu negatywnemu (są po prostu brzydkie). Wielkim osiągnięciem badacza jest to, że znalazł stosunkowo prosty sposób na wykazanie poprzez wizualizację, że woda magazynuje informacje. Wizualizację uzyskał poprzez zamrożenie próbki wody w temperaturze -5 stopni C. Tak skrystalizowaną wodę należy obejrzeć pod mikroskopem powiększającym co najmniej 400-krotnie.
   Wodę pochodzącą z tego samego źródła poddawano oddziaływaniu różnych czynników, różnych rodzajów muzyki, naklejano na pojemniki napisy o różnym zabarwieniu emocjonalnym, ustawiano naczynia na różnych fotografiach i po jej zamrożeniu okazywało się, że obraz krystaliczny jest w każdym przypadku inny, co potwierdziło, że woda ma właściwość zapisywania w swojej strukturze dźwięków, obrazów, myśli i emocji. Jego rewolucyjna metoda fotografowania zamrożonych cząsteczek wody przekonuje nawet wielu największych sceptyków. 

 


Temperatura
   Temperatura wody, którą pijemy powinna być zbliżona
do temperatury naszego ciała, czyli około 36,6 oC. Picie wody o niższej temperaturze powoduje, że komórki natychmiast obumierają. Natomiast picie gorących napojów powoduje powstawanie wrzodów żołądka czy jelita grubego, ponieważ uszkadzają one śluzówkę naszego przewodu pokarmowego.

Mineralizacja
   Mineralizacja wody to inaczej zawartość minerałów w wodzie. Im niższy stopień mineralizacji, tym dłużej żyje nasz organizm. Według naukowców, wody mineralnej czy mineralizowanej nie wolno pić codziennie. Powinno się ją stosować tylko w celach leczniczych - 21 dni do 1 miesiąca.
Minerały zawarte w wodzie sztucznie mineralizowanej nie są przyswajane przez komórki naszego organizmu.

Poniżej opisane jest to czego w wodzie pitnej nie powinno być.

Skażenie wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, substancjami chemicznymi i metalami ciężkimi.
Woda może być skażona ponad 13.000 różnych chorobotwórczych mikroorganizmów. Mogą to być także substancje chemiczne takie jak metale ciężkie (np. kadm, rtęć, ołów) czy substancje nieorganiczne (np fosfor, azot). Skażona woda w wodociągach prowadzi do rozwoju wielu chorób w tym stanów zapalnych żołądka, wątroby, zapalenia opon mózgowych, a nawet chorób onkologicznych. Udowodniono, że w miejscach gdzie nie stosuje się wody chlorowanej, występuje 10 razy mniej przypadków nowotworów. Niezmiernie ważnym jest, aby pamiętać o tym, żeby zawsze gotować wodę z kranu przed jej wypiciem. Chyba że jest to woda z odwróconej osmozy, takiej wody gotować nie trzeba.